TERMOIZOLACIONO STAKLO – IZO STAKLO

IZO staklo je višeslojno staklo koje se, u zavisnosti od zahteva, sastoji od dve ili više staklenih ploča izmedju kojih se postavljaju distanceri, koji mogu biti od metala ili od polimera (plastike). Distanceri su ispunjeni sredstvom za sušenje. Prostor između stakala se ispunjava isušenim vazduhom ili nekim drugim gasom, kao izolatorom. Zaptivanje se obezbeđuje specijalnim zaptivačima na bazi polimera.

Najznačajnija karakteristika samog stakla je izolaciona sposobnost stakla, definisana koeficijentom prolaska toplote k (W/m2K). Toplotana izolacija je postaje bolja sa smanjenjem vrednosti ovog koeficijenta.

Fizički posmatrano stakla se razlikuju prema ukupnoj debljini (od 20 do 38mm) ali i prema obradi staklenih površina i tipu staklene površine koja se ugrađuje: klasično – float staklo, peskareno, brušeno, kaljeno, lameliramo, ornamentno i dr.. Tip i obradu stakla je potrebno odrediti u odnosu na zahteve same prostorije u kojoj se montiraju.

IZO stakla su generalno poznata kao vakum staklo, iako tehnički to nije izvodljivo. Vakum je prostor sa pritiskom mnogo nižim od atmosferskog i što bi prouzrokovalo pucanje stakla prilikom direktnog izlaganja spoljašnjem pritisku.

Energetski efikasna gradnja za cilj ima smanjenje gubitaka na staklenim površinama, a sa ostvarivanjem što boljeg prirodnog osvetljenja.

TIPOVI TERMOIZOLACIONIH STAKALA KOJI SU NAJČEŠĆE U UPOTREBI:

Osnovno IZO staklo

Sastoji se od slojeva float stakla sa isušenim vazduhom izmedju. U varijanti 4+16+4mm ovo staklo ima koeficijent prolaska toplote k=2,5W/m2K. Ovaj tip staklenog panela ima izuzetno visoku emisijsku vrednosi do 83,7%. Ovaj problem je rešen tehnologijom niskoemisionih stakala.

Niskoemisiono staklo punjeno argonom – Low E

Prilikom izrade ovim stakala na unutrašnju stranu, unutrašnjeg float stakla se u tankom sloju nanosi premaz plemenitih metala, čija je uloga odbijanje toplote u pravcu njenog izvora. Ovo je posebno uočljivo tokom zimskih dana, kada se spoljašnja i unutrašnja staklene površine drastično različitih temeperatura, što se oseča na dodir. Premazi koji se nanose imaju ulogu i zastite samog stakla od sunčevog zračenja. U varijanti 4+16+4mm ovo staklo ima koeficijent prolaska toplote k=1,3W/m2K.

Postoji i niskoemisiono staklo koje u međuprostoru ima isušeni vazduh. Prednost punjenja argonom u odnosu na sam isušeni vazduh je sledeća:

Zbog razlike u temperaturi u donjim i donjim slojevima međuprstora, vazhuh iako je odličan izolator ispoljava lošu karakteristiku a to je kruženje, zbog malog otpora trenja. Zamenom vazduha argonom, koji je inertni gas i ima veliki otpor trenja, sprečava se kruženje u međuprostoru i prolaz toplote.

Najveći strah kupaca kod izbora ovog paketa stakla je gubitak gasa, međutim sledeća računica pokazuje da se, iako do gubitka gasa dolazi, ne smanjuje drastično njegov kvalitet u pogledu termike. Naime, početna koncentracija gasa u momentu zaptivanja mora da iznosi 90 (+/-5-10)% a gubitak gasa na godišnjem nivou mora biti manji od 10 ‰. Ako pretpostavimo da je početna koncentracija argona 92 %, to znači da će se prema predviđenim gubicima argona njegova koncentracija, nakon 10 godina smanjiti na 82 %. To obezbeđuje koeficijent W=1,16W/m2K, a nakon 20 godina W=1,19W/m2K, što je daleko bolji koeficijent u odnosu na W=2,5W/m2K kod običnog stakla.

Staklo 4 godišnja doba

Staklo “4 godišna doba” je radjeno na istom principu kao i Low E stakla, ali sa naprednijim premazima pa se time postiže koeficent prolaska toplote i do W=1,2W/m2K. Prevedeno u svakodnevnu upotrebu ovo znači da se postavljenjem ovih stakala štedi i do polovine troškova za grejanje u hladnim danima.

Usled hermetičkog zatvaranja međuprostora dolazi do optičkog fenomena konveksnosti ili konkavnosti, koji su posebno izraženi na većim staklenim površinama i kod velikog međuprostora (npr. kod troslojnih stakala). Ovo je posedica što u međuprostoru, njegovim hermetičkim zatvaranjem ka okolini počinju da važe zakoni gasova i prilikom svake promene temperature ili vazdušnog pritiska dolazi do promene i volumena ispune međuprostora. One uzrokuju zakrivljenje staklenih površina, pa dolazi do deformacije slike koja se reflektuje na staklenim povrsinama.

Prilikom razmaranja uštede koje se ostvaraju, svakako treba u obzir uzeti i roletne sa kutijom. Njihovim postavljanje se leti štiti od prekomernog zagrevanja u prostoriju a zimi od gubitaka toplote ka spoljnjem prostoru. Ove uštede su i do 20%.

Prateća oprema – staklo

Koristi se niskoemisiono ili FLOAT staklo renomiranih proizvođača.

Staklo je vrlo bitan kriterijum u izboru prozora, ono čini skoro do 80% površine prozora. Stakla imaju tri bitne karakteristike, a to su:

 • Koeficijent toplotne propustljivosti – fizička veličina koja opisuje koliko staklo provodi toplotu.
 • Solarni faktor – odnos količine energije koja prolazi kroz staklo i ukupne energije koja dolazi do stakla.
 • Zvučna izolacija – fizička jedinica koja opisuje koliko staklo staklo može da ublaži određenu buku.
 • guardian partner logo
 • saint-gobain partner logo
 • obicno staklo na prozoru, flot
 • NE staklo, e-low staklo, niskoemisiono staklo

Float staklo

 • Koeficijent toplotne propustljivosti 2-2,5 W/m2K
 • Solarni faktor (g = 20 %)
 • Zvučna izolacija do 35db

Niskoemisiono (E-LOW)

 • Koeficijent toplotne propustljivosti 1.3-1.5W/m2K
 • Solarni faktor (g = 34 %)
 • Zvučna izolacija do 36db

Clima Guard/float/E-LOW (Troslojni staklo paket)

 • Koeficijent toplotne propustljivosti 0,6-0,9 W/m2K
 • Solarni faktor (g = 61 %)
 • Zvučna izolacija do 45 db
NE staklo, e-low staklo, niskoemisiono staklo
clima guard sistem, 4 godisnja doba staklo paket

ClimaGuard® Solar (ČETIRI GODIŠNJA DOBA)

 • Koeficijent toplotne propustljivosti 1.0-1.2W/m2K
 • Solarni faktor (g = 58 %)
 • Zvučna izolacija do 39 db