Česta pitanja

Ovde možete videti neka od pitanja koje nas mušterije najčešće pitaju i naše preporuke i odgovore.

pvc i alu stolarija česta pitanja

PVC stolarija je energetski efikasna, jeftinija u odnosu na ostale materijale, obezbeđuje zvučnu izolaciju i jednostavna je za održavanje. Proizvodi se u širokom spektru boja i oblika. Mi smo se odlučili za REHAU, ali radimo i Profilink ili KBE profile.

Stolariju koju preporučujemo našim mušterijama i koju oni kupuju u 80% slučajeva se izradjuje od PVC profila nemačkog proizvodjača REHAU. Ili aluminijumskih profila sa ili bez termoprekida Grčkog proizvodjača ALUMIL.

Garancija na PVC i ALU profile je 10 godina.

Garancija na okove nemačkog proizvođača firme SIEGENIA i okov proizvodjača MACO je 5 godina.

Garancija na staklo u slucaju kondenzacije unutar termopana je 2 godine, kondenzacija stakla sa spoljne strane ne ulazi u garanciju.

Garancija na gotov proizvod je 5 godina i u garanciju ne ulazi šteta od elementarnih nepogoda i šteta nastala prilikom nestručnog rukovanja i popravki od strane neovlašćenih lica.

Reklamacije u vezi fizičkog oštećenja profila, okova ili stakla se uvažavaju samo na licu mesta prilikom ugradnje, u suprotnom se svaka popravka koja je u vezi sa tim naplaćuje.

Kada je reč o okovima na našem tržištu se, kao i kod profila, može naći svašta. Ono što vredi, što je kvalitetno ima svoju cenu i ne može se porediti sa turskim i kineskim proizvodima.

Okovi koji zadovoljavaju Evropske standarde, pružaju korektnu garanciju i rade odlično što se pokazalo iz prakse tj. sa terena su Siegenia aubi i Maco, s tim da bi smo Siegeniju izdvojili kao najbolji od pomenutih.

Što se tiče stakala varijacije su velike, od klasičnog termopan stakla od 24mm (4+16+4) do niskoemisiono punjenog argonom, troslojnog ClimaGuard Solar izo-stakla (4+16+4+16+4) stopsol, griz, mat i još dosta drugih varijanti.

Sva nabrojana stakla ispunjavaju sve Evropske standarde.

Energetska ušteda se postiže boljim dihtovanjem nove u odnosu na staru i većom debljinom profila i stakala na novoj stolariji.

Finansijska ušteda je očigledna jer se boljom izolacijom postiže manja potrošnja električne energije koja se potroši za grejanje. 

Po nekim istraživanjima standardni paket PVC stolarije (5-okomorni sistem 71mm + termopan staklo 24 mm) smanjuje potošnju energije za 30% u odnosu na dotrajali drveni prozor.

Energetska efikasnost pvc prozora može biti povećana zamenom suvog vazduha inertnim gasom, kao što je argon, ksenon ili kripton. Argon, koji ima 34% manju termalnu provodljivost od vazduha se najčešće koristi. Iako jedinice ispunjene argonom koštaju malo više, one mogu povećati energetsku vrednost za preko 30%. Argonsko punjenje bi trebalo da traje koliko i sami PVC prozori i za period od 25 godina, ne bi trebalo da izgube više od 5%.

Kripton i Ksenon su još bolji od Argona u smislu energetske efikasnosti ali se oni znatno manje upotrebljavaju zato što su dosta skuplji.